top of page
Satt på the Rocks

Hvordan du kan roe ned kropp og sinn ved spirituell krise

 (Generelt kundalinisyndrom / ubalanse i kundalinisystemet) 

Artikkelen er skrevet med tanke på mennesker i spirituell krise, men alle som opplever et høyt nivå av stress, føler seg overveldet eller ute av balanse, kan ha godt av å følge flere av disse rådene. 

Kropp og sinn er sjelden forberedt på de store omveltningene som settes i gang når dypere bevissthetslag åpnes og ubearbeidet materiale kommer opp. Det kan bli for mye på en gang, og nettopp derfor er det utrolig viktig å sørge for best mulig balanse. Det er mye du kan gjøre selv for å bedre sitasjonen, dette kan du lese om her.   

 

Forestill deg at du gjennom hele livet, kun har sett ut på verden gjennom et nøkkelhull. Så åpner du plutselig begge verandadører på vidt gap. Det kan bli ganske overveldende, lyset kan blende deg. Et meget beskrivende sitat hentet fra Jes Bertelsen. 

Viktigheten av jording/tilstedeværelse

Viktigheten av et balansert sinn

Viktigheten av meningsfylte aktiviteter

Viktigheten av riktig kosthold

Viktigheten av å puste riktig

Yogic breathing

Viktigheten av å være ærlig og ta hensyn til seg selv

Overreaksjoner i nervesystemet

Unngå

Eksempel på en enkel mindfulness praksis som roer ned

Mer om spirituelle kriser

Kundalini FAQ, Ofte Spurte Spørsmål

Tilstedeværelse

Viktigheten av tilstedeværelse - jording.

Det beste du kan gjøre for deg selv, er å bruke teknikker som bringer deg tilbake til her og nå (be aware of the present moment without your thoughts about it). Oppmerksomhetstrening og bodyscan (mindfulness) er glimrende i så måte. Det hjelper deg ut av repeterende mønstre som opprettholder stress, bekymringer og angst rundt det du opplever. Når vi blir i stand til å gi slipp på overflatebevissthet, (reaktivitet, tanker og grubling), kommer løsningene som regel av seg selv, fra et dypere lag av bevissthet. 

Å være fullstendig tilstede, er den sterkeste form for jording du kan ha. Nærvær innebærer at man gir slipp på det man ikke får gjort noe i øyeblikket, at man roer ned og lar tingene være som de er. Det er selvfølgelig ikke enkelt, men alt blir bedre med trening. 

 

Bring presence into whatever you do. Presence is the key to freedom, so you can only be free now ~Echart Tolle 

 

Jording er også å være i naturen, grave i jorda, gjøre hagearbeid, klemme et tre, gå barfot eller legge seg på gresset, men også her er tilstedeværelsen avgjørende. Bruke sansene, være intenst oppmerksom med øyne, nese, ører og eventuelt andre sanser. 

Her er en enkel Mindfulnesspraksis du kan roe ned med.

Balansert sinn

Viktigheten av et balansert sinn - aksept

Uten jording, er vi også uten balanse.

 

Manglende balanse gjør det vanskeligere å skille mellom individuell virkelighet (opplevd virkelighet) og 'virkeligheten'. Dette kan forsinke og vanskeliggjøre prosessen. Tanker har en tendens til å begrense, og fange oss i mentale, virtuelle virkeligheter.  Det er viktig å være klar over disse tendensene, slik at vi ikke blir hengene fast i reaktiv respons (autopilot) på alt som skjer.

I oppvåkningsprosesser sliter mange med forvirring, fordi de lever i to parallelle virkeligheter på samme tid. 

Aksept er essensielt for å bli i stand til slippe fortiden og gå ut av 'autopilot'. Med aksept menes, absolutt overgivelse. Det vi ikke får gjort noe med, er best å la ligge. Tanker og følelser kan uansett ikke endre det som skjer eller har skjedd. Vi trenger ikke å godta, men vi kan erkjenne de faktiske forhold. Ta grep der vi kan, og la resten ligge. Det er en modningsprosess, mer enn noe annet.

 

Bruk en profesjonell traumeterapeut dersom du vil jobbe med vanskelige følelser, de må uansett løses på et dypere nivå enn tanken. 

 

Accepting means you allow yourself to feel whatever it is you are feeling at that moment. It is part of the isness of the now. You can't argue with what is. Well you can, but if you do, you will suffer. ~Echart Tolle

Aktiviteter

Viktigheten av meningsfylte aktiviteter 

Ofte er det mangel på mening som gjør oss syke eller trekker oss ut av balanse, men folk tenker sjelden over det. Vi kommer mer i 'flytsona' når vi følger den indre stemmen og gjør det vi virkelig ønsker. Midt i en spirituell krise, er det ikke sikkert vi helt vet hva vi vil, langt mindre hva vi trenger. Meningsfylte aktiviteter er dog viktigere enn noen gang, de kan til og med være utslagsgivende.

 

Hva gir mening for deg? 

 

Gjør noe aktivt, vær kreativ, skap gode rutiner og rammer rundt ditt liv, oppsøk meningsfylte omgivelser, gjør noe for andre..

 

Meld deg på et kurs

Gjør Yoga, gå tur, søk naturopplevelser, gå tur med naboens hund, dans, syng, mal, skriv.

Oppsøk nettverk hvor du kan finne likesinnede. 

Lær deg mindfulness, tren på tilstedeværelse i hverdagen, det setter deg i dypere kontakt med helhet, og den du er.  

Kosthold

Viktigheten av riktig kosthold  

Spis sunt og regelmessig, spis økologisk når du kan, unngå mest mulig bearbeidet mat med syntetiske tilsetningsstoffer. Mat er også energi, det som er sunt for en, trenger ikke være det for en annen. I følge Ayurvedisk medisin, som er det systemet jeg benytter meg av, handler dette om din konstitusjon og de ubalanser du måtte ha. 

Å vite hva som er bra å spise er derfor ikke så enkelt å vite. Når man er ute av balanse, vet man heller ikke intuitivt hva som er bra og ikke. Kroppen vil alltid ha det den alltid har fått, og vi får 'abstinenser' når vi endrer kostholdet. Mange tar dette som et tegn på at de ikke tåler maten, det er som regel feil. 

Psykospirituelle prosesser (kundaliniprosesser) er 'purging' på alle plan, som betyr at kroppen også renser ut avfallsstoffer. Jo lengre vi kommer i denne prosessen, jo enklere blir det å kjenne hva som faktisk er bra for oss.

 

I kundaliniprosesser, er det helt normalt at det oppstår problemer med fordøyelse og matintoleranser. Ifølge Ayurveda & Yoga, er dette fordi fordøyelseskraften (Samana Prana) omdannes til Udana Prana (oppstigende kraft). Den normale fysiologiske peristaltikken som vanligvis er nedadgående, skifter retning. Dette er det lite vi kan gjøre med, men vi kan hjelpe kroppens metabolisme ved å spise enklere. Viktig å huske! Det vi ikke fordøyer, blir liggende som avfallsstoffer i kroppen.  

Hvis jeg skal foreslå en retning, så ville jeg nok peke på Ayurveda, men tilpasse det til Norske forhold. Noe å tenke på, hva er vi genetisk tilpasset å spise her i Norden.. 

 

Her er noen enkle tips du kan prøve ut hvis du sliter: 

- Innta små porsjoner (ikke fyll magen mer enn 2/3), spis heller oftere 

- Unngå å blande stivelse (korn, poteter, ris og pasta) og proteiner i samme måltid

- Unngå eller spis mindre brød og gjærbakst, ristet brød er bedre

- Kjøtt kan være bra, det jorder deg. Prøv deg frem

- Ikke spis frukt sammen med annen mat, helst bør frukt spises på tom mage

- Vær tilstede, tygg, smak og nyt maten når du spiser.

Har du store problemer med fordøyelsen, søk hjelp hos lege eller terapeut som jobber ut fra funksjonellmedisinske prinsipper. Du kan ha blitt 'midlertidig' intolerant mot visse matvarer. I en  periode kan du forsøke å spise et næringsmiddel pr. måltid. Da blir det enklere for kroppen å fordøye og du finner muligens ut om det er noe du reagerer på / ikke er i stand til å fordøye.

 

Vi trenger forskjellige fordøyelsesenzymer for å fordøye ulike næringsmidler. Ikke spis mellom måltidene, spis regelmessig (med 3-4 timers mellomrom) og spis variert gjennom uken. 

 

Faste er bra, delfaste gjør underverker og er enkelt å gjennomføre. Faste gir kroppen en pause, slik at den får muligheten til å rydde opp i systemene. Delfaste: Siste måltid kl 18:00 kveld, første måltid kl 11:00 / 12:00 formiddag, det gir kroppen en god pause på 17 - 18 timer.

 

Unngå alkohol og andre rusmidler.

Pust

Viktigheten av å puste riktig

Pusten og pustens virkning på kropp og sinn er en vitenskap i seg selv. Det jeg vil nevnte her, er at oppmerksomhet på pusten, alltid roer sinnet helt automatisk. Dette kan vi gjøre til vår fordel. Oppmerksomhet på pusten gir indre ro, mestring av tanker og følelser, økt evne til konsentrasjon, lindrer spenninger og senker blodtrykket. Sett av 2 pustepauser pr dag x 15 min eller mer morgen og kveld, og /eller sørg for korte pustepauser, 1 - 5 minutter flere ganger i løpet av dagen.  

Du skal ikke forandre pusten. Observer den som den er med nøytral oppmerksomhet. Det er best å lukke øynene, men det er ikke nødvendig. 

 

Observasjon av pusten er en enkel, men kraftfull meditasjonsteknikk som kan gjøres overalt. Når pusten er rolig følger sinnet etter.

Pranayama

Yogic breathing, en pusteøvelse som roer ned

Denne enkle pusteøvelsen balanserer nervesystemet og roer ned kropp og sinn. Den er helt ufarlig, og alle kan gjøre den (i motsetning til en del andre yogic pranayamas).   

 

Pusten vår er nært knyttet opp mot det autonome nervesystemet og gjennom forskjellige pusteteknikker (pranayama, yogic breathing) kan vi endre sinnsstemning og kroppens vitalitet ved å balansere kroppens prana / biokjemien i kroppen. Biokjemi er samspillet mellom kjemiske og biologiske prosesser og er helt avgjørende bl.a. for metabolismens funksjon.

Først litt informasjon:

Venstre nesebor er knyttet til det parasympatiske nervesystemet, rest and digest. Høyre nesebor er knyttet til det sympatiske nervesystemet, fight and flight. Teknikken går ut på å alterere pusten fra venstre nesebor og ut høyre nesebor. Inn høyre nesebor og ut venstre nesebor. Du holder langfinger og pekefinger i panna, mens du bruker tommel og ringfinger til å dekke over neseborene.   

Teknikken er enkel

Du finner deg en god sittestilling, gjør deg klar med håndposisjon. Teknikken startes og avsluttes alltid med venstre nesebor, altså du avslutter med å puste ut venstre nesebor. Denne teknikken kan du sitte med til du kjenner du har fått virkning, og kan gjerne gjentas hver dag. Fra 15 - 45 minutter, alt ettersom. 

Inn venstre nesebor, ut høyre - inn høyre nesebor, ut venstre

Inn venstre nesebor, ut høyre - inn høyre nesebor, ut venstre

osv.

Du skal i tillegg telle rundene for å holde konsentrasjonen, over vises to runder. Mister du konsentrasjonen, begynner du bare på nytt. 

En annen lignende teknikk som regulerer temperaturen i kroppen.

(Når kroppens 'varmeelement' er i ulage, ved ekstrem varme eller ekstrem kulde)

Kulde (for kald) reguleres slik: 

Lukk venstre nesebor med ringfinger høyre hånd. La pusten gå rolig inn og ut gjennom høyre nesebor. Sitt til du kjenner varmen vender tilbake. 

Varme (for varm) reguleres slik:

Lukk høyre nesebor med tommel høyre hånd. La pusten gå rolig inn og ut gjennom venstre nesebor. Sitt til du kjenner du er blitt avkjølt.

Dersom dette gav mersmak og du ønsker å lære mer om pranayama, meld deg på et yogakurs eller kontakt en yogalærer eller en yoga terapeut. Pranayama er en av hovedkomponentene i Yoga. Det reduserer stress og blodtrykk, forbedrer søvnkvalitet, lungefunksjon, oksygenkonsentrasjon, kognitiv ytelse/ fleksibilitet, hjernefunksjon, bedre følelsesstabilitet, evne til oppmerksomhet og økt evne til indre ro.  

Ærlighet

Viktigheten av å være ærlig, og ta hensyn til seg selv 

To be beautiful means to be yourself. You don't need to be accepted by others. You need to be accepted by yourself. ~Thich Nhat Hanh

 

Ofte når vi kommer i slike prosesser, har vi altfor lenge gått på akkord med oss selv og derfor mistet kontakten med vår egen indre stemme om hva vi trenger.

 

Eller vi kan vite det, men er ikke i stand til å bryte ut av konformitet og gamle destruktive mønstre. Behovet for andres aksept kan holde oss tilbake fra å være den vi er. Paradoksalt trenger vi vår egen aksept, ikke andres. Når vi er ærlige med oss selv, ser vi tingene slik de faktisk er. 'Verandadørene begynner å åpne seg' (for å sitere Jes Bertelsen), når vi omsider våger å vende blikket innover for å pusse sotet av egne brilleglass.

To be completely honest with one self, is the very best effort a human being can make.

~Sigmund Freud

Enlightenment is crumbling away of untruth. It's seeing through the facade of pretence. It's the complete eradication of everything we imagined to be true. ~Adyashanti

 

Hva trenger du akkurat nå? Hvis du ser bort fra hva du tenker at du 'burde' gjøre og andres forventning til deg. Det du føler, gir deg en god pekepinn på hvor du sitter fast. 

 

Altfor lenge har vi kneblet ærligheten. Sannhet og ærlighet ligger bakenfor de masker vi bærer. Masker er i grunnen kun teater. Hva har vi å tape! Å leve sitt selv, er menneskets høyeste potensial. Det handler mye om mot og om ærlighet. Det er en grunn til at ærlighet rimer på kjærlighet. Ubetinget kjærlighet ER ærlighet, alle grensene er borte.

Angst

Ubalanse / overbelastning av nervesystemet

Det er ganske normalt å oppleve mentale og emosjonelle overbelastninger (physio-kundalini syndrom) dersom en kundalini reisning skjer for raskt eller for tidlig. Dette kan komme og gå, men også resultere i store psykiske ubalanser. Ikke p.g.a kundalini, men av underliggende årsaker (her er vi ved skjæringspunktet mellom tradisjonell psykologi og dybdepsykologi /yogapsykologi). Nærværstrening (jordende mindfulnesspraksis) roer ned systemet, se eksempel på slik praksis.  Har du behov for noen å snakke med om dette, ring støttetelefon

Dersom du føler at du holder på å mister grepet, ta kontakt med fastlegen din. 

Unngå

Unngå:

Unngå alle overdrivelser

Gjør det til en regel;

Unngå å ta avgjørelser når du ikke er i balanse (opprørt, defensiv eller i affekt) 

Unngå å reagere på autopilot, tell til 100, minst. Bruk tid på refleksjon før du handler eller uttaler deg. Jo mer ute av balanse, jo mer tilbøyelig vil du være til å gjøre ting du egentlig ikke ønsker. I de tidlige stadiene med Kundalini, kan lave og høye bevissthetsnivå svinge raskt, fra den ene ytterligheten til den andre.

Unngå meditasjon som bringer deg bort fra her og nå (spacing out). Unntak er nærværstrening og kropps scan, det jorder og balanserer deg.

Unngå å tro for mye på tankene dine. Overflatesinnet kjører de samme gamle tankemønstre, og tanker er bare tanker, inntil du gir dem energi. Fortid og fremtid, ting man ikke får gjort noe med i øyeblikket, la det hvile. Tren på tilstedeværelse, det vil hjelpe deg.

Her er en enkel Mindfulnesspraksis du kan roe ned med

Mindfulnesspraksi

Denne enkle oppmerksomhetsøvelsen er fin å bruke for å komme tilbake til her og nå. Her er du oppmerksom på kroppens fornemmelser. Bruk god tid på hvert sted, du skal kjenne at kroppen er med før du går videre.  Og husk, det er praksis som skaper forandring! 

Sett deg godt til rette, lukk øynene og ta noen dype åndedrag

- Følg pustebevegelsen, og når du puster ut, gir du slipp. Kjenn pustebevegelsen, når du puster inn går magen ut og når du puster ut går magen inn. Kjenn at pusten går av seg selv, du skal kun observere.  Bruk noen minutter på dette.

Flytt  så oppmerksomheten til kroppen.

-Kan du kjenne føttene som møter gulvet, hva kjenner du

-Kan du kjenne baksiden av knærne.., og kneskålene

-Kan du kjenne setet mot underlaget i stolen

-Kjenner du lårene

-Kan du kjenne hvor setet slutter og stolen begynner

Vær nysgjerrig, kjenn godt etter

Tankene er vanligvis bedømmende. I denne øvelsen skal du møte tankenes tendenser med nøytral oppmerksomhet, for så å slippe dem.

La kroppens form få all oppmerksomhet. Du slipper tanken og eventuelt andre subtile

komponenter av sinnet, ved å vende oppmerksomheten tilbake til kroppen. 

- Kjenn korsryggen, hva kjenner du

- Beveg deg sakte oppover til toppen av skuldrene

- Kjenn magen, kan du kjenne noe her

- Brystet, kan du kjenne hjertet slå

- Legg merke til armene dine, og hendene

Kjenn godt etter, begge armer på en gang

Kjenner du noen forskjell, eller er de like

 

- Kan du kjenne hodebunnen

og toppen av hodet

- Bruk litt tid i ansiktet, scann hver minste lille del

- Og Halsen, kjenner du den

- Hvis du vil, kan du scanne kroppen fra tå til topp og fra topp til tå så lenge du vil. Dette vil roe deg ned og jorde deg. Med trening blir du mer og mer årvåken og tilstede. Virkeligheten er alltid her og nå.  

 

- Legg på mytt merke til pusten din, kjenn pustebevegelsen i kroppen. Oppmerksomhet på pusten fører deg også til nuet. 

- Når du åpner øynene, legge gjerne merke til rommet du sitter i, vær nysgjerrig, betrakt tingene som om du så dem første gang. Gi slipp på eventuell bedømming, se de bare slik de er.

 

When we are mindful, deeply in touch with the present moment, our understanding of what is going on deepens, and we begin to be filled with acceptance, joy, peace and love.

~Thich Nhat Hanh.     

Mer om spirituell kriser

Mer om spirituelle kriser, ressurser og støttetelefon:

Hva kan utløse spirituelle kriser

Hva er og hva kjennetegner spirituell krise - Tegn, utfordringer, hjelp

Kundalini FAQ, Ofte Spurte Spørsmål

When Spiritual crises show up in the mental health, av Ph.D Robert T. Muller i Psychology of today. 

18 Unmistakable Signs of Spiritual Awakening av PhD Steve Taylor, forfatter, universitetslektor med doktorgrad i psykologi og mastergrad i transpersonlig psykologi.  

Støttetelefon

(mandager mellom kl 10:00 - 13:00)

Siv-Anita Øiaas

www.thejourneyofzen.com

bottom of page