top of page
  • Forfatterens bildeSiv-Anita Øiaas

Å være spirituelt våken i en verden som sover

Oppdatert: 11. apr. 2022


Fritt oversatt fra boken 'When spirit leaps' av PhD Bonnie Greenwell


Å leve ut fra en åndelig våken tilstand, bringer oss inn i et paradoksalt mysterium:

Vi føler oss alene, men samtidig i ett med alt levende.


Vi lever i en verden hvor vi konstant bombarderes med meninger, posisjoner, fryktbasert kommersialisme og modeller som viser hvordan vi bør spise, kle oss, samhandle, utføre våre oppgaver, spille våre roller, og ja, til og med, hvordan vi skal tenke. Det er ikke enkelt å finne sitt eget unike uttrykk eller stole på seg selv, når man må forholde oss til alt dette.


Religion har påvirket oss i århundrer. Som organisasjon har religion fått enorm makt og innflytelse ved å overbevise store grupper mennesker til å følge én tro, og lene seg på et hierarki der det øvre sjiktet er den eneste som kan tolke åndelig visdom, den eneste kilden til veiledning. Dette er en stor utfordring for åndelig søkende som har et indre kall etter å søke sannhet, som stiller spørsmål til hva Guds natur egentlig er, som er nysgjerrig på å utforske meningen med livet.


Personlig uavhengig søken ble tidligere fordømt som kjetteri, og mange store mystikere ble utstøtt, til og med martyrer ble det i sin tid. Og det kun fordi de så utover grensene til religiøse dogmer eller kulturen de var en del av.


En ekte /sann oppvåkning, fjerner oss fra alle systemer, alle konvensjoner og alle behov for blind tro. Resultatet er en isolerende opplevelse. Vi får personlig møte mysteriene, og en uendelig, ubegrenset eksistens, uten konsept, og uten noen som helst dømming. Den menneskelige avhengigheten av konsepter og konseptuelle måter å forstå tilværelsen på, er en tragedie som blir veldig tydelig.


Det kan være et stort sjokk å oppdage at dette er en linse folk flest ikke ser. Åndelige oppvåkning tar oss ut av status quo, ut av det å leve i selvtilfredshet og selvtilfredsstillelse. Vi ser at mange av de sosiale mønstrene er forestillelse / teater. De tar ikke feil, de er bare ikke ekte. Vi ser hvordan mennesker lever ut fra sine egoer, sentrert på egne begjær (ønsker og motforestillinger), og tydelig atskilt fra den dype forståelsen om hvem de er.


Som et resultat, risikerer vi å bli stemplet som rare, opprørske, lite samarbeidsvillige og til og med syke av våre venner, familie, naboer, prester, medisinske fagfolk og terapeuter, som kanskje kunne skjønt bedre hvis de bare hadde hatt et paradigme for å gjenkjenne vår erfaring og visjon. Dette kan føre til en følelse av fremmedgjøring, fra det rent subtile til mer ekstreme nivåer.


Men når vi forstår årsaken til våre utfordringer og åpner opp for de mulighetene de bringer, kan vi også finne vårt eget stille senter.


Egen tilføyelse:

Vegen inn til det stille vitnet, er ikke allmennkunnskap. Kunnskapen om menneskelig evolusjon av bevissthet var og er delvis enda, en godt bevart hemmelighet, men i disse tider kan det virke som om den gjenoppstår. En hjertelig takk til Bonnie Greenwell, og alle andre yogis, mystikere og spirituelle lærere som har gått foran.


Bonnie Greenwell 1941 - januar 2022,

transpersonal psychologist and a non-dual spiritual teacher in Adyashanti's lineage.

Hun utgav 5 bøker og står bak nettsidene kundaliniguide og awakeningguide.Zen Sangha

www.thejourneyofzen.com

35 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page