• Siv-Anita Øiaas

Skyldes de lave tallene, regjeringens restriksjoner? Statistikken bekrefter ikke dette.
Det blir hevdet fra alle hold at det er de strenge tiltakene som gjør at vi har så lave tall på antall døde og smittede. Men hvordan forklarer vi da at Spania nå lukker flere provinser, etter å ha hatt ett av de strengeste tiltakene i Europa, med husarrest i 90 dager og deretter maskepåbud? Kun én person pr husstand, fikk gå på apotek og i nærmeste butikk og hvor alle måtte bruke hansker.


Man kan mene mye og mangt, men det er vanskelig å bortforklare statistikk, selv om også den kan manipuleres og tolkes på mange forskjellige måter. I dette tilfellet, bekrefter statistikken hypotesen om at tiltakene virker? Her er en oversikt fra statskanalens egen koronaside. Datakilden er, Johns Hopkins University og Worldometer. Oversikten er oppdatert 28. oktober 2020. Det ligger flere grafer på denne siden, for å finne den jeg referer til, må du skrolle litt ned på siden.

ANTALL DØDE PR 28.10: Her ser vi at Spania faktisk kommer ut som en av 'verstingene', landet er blant de tre dårligste av alle verdens land, bare Belgia og Peru slår Spania på antall døde. DØDE PR. 100.000: Spania: 75,9 Hellas: 5,8 Frankrike: 54,8 Italia: 62,7 Portugal: 23,5 Sverige: 58,7 Danmark: 12,3 Norge: 5,2 Nederst kommer Vietnam, Tanzania, Taiwan, Burundi, Bhutan, Kambodsja, Eritrea, Laos, Macao, Mongolia, Salomonøyene og Øst-Timor hvor ingen døde. Tabellen kan sorteres på samme måte som et exeldokument for å få ut ulik informasjon. Det er utrolig mange land, som nesten ikke er berørt i det hele tatt. Antall smittede er ikke like interessant etter min mening, men tallene er som følger: SMITTEDE PR 100.000: Spania: 2555,2 Hellas: 329,1 Frankrike: 1892,2 Italia: 975 Portugal: 1259,2 Sverige: 1167,5 Danmark: 745,4 Norge: 351,7 Når man ser på disse tallene, så holder vel ikke hypotesen om at restriksjoner og nedstengning er tiltak som hjelper? Om noen ser noe annet, så opplys meg gjerne. Tallene for Spania taler for seg, de har hatt noen av de strengeste restriksjonene, likevel har de hatt flest døde. De ligger også høyt på statistikken for antall smittede.Jeg sitter selvfølgelig ikke på noen fasit, jeg stiller bare spørsmål. Undersøk på egen hånd, ikke stol for mye på det du blir fortalt fra noe hold, heller ikke på meg.

22 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle